Haar en Hem Volume 1

Proof of Concept

Kapper/Maker Ivan Winter gebruikt de kapperszaak als arena voor het verzamelen van hedendaagse verhalen in een grootstedelijke omgeving. Door deze verhalen in een andere context te presenteren, namelijk een audioboek en theater performance in Worm, licht Ivan Winter de verhalen over de dagelijkse praktijk van een barbershop in de binnenstad van Rotterdam uit in een pure vorm die normaal gesproken niet of van buitenaf belicht zou worden.

Dit project bouwt voort op mijn artistieke ontwikkeling als scenarioschrijven, waardoor ik mijzelf kan ontplooien binnen de lijnen van audio- en theatermaker, tot filmmaker. Door een theateraspect toe te voegen aan de audiobeleving zoom ik in op mijn verhaal. Met Charlien Adriaenssens heb ik een paar losse verhalen uit de kappersstoel getransformeerd naar een bruikbaar script voor een audioboek. Dit script is zowel surrealistisch als tragisch, met de sfeer van een hedendaags volksverhaal. Door in de toekomst een filmaspect toe te voegen aan de theaterbeleving zoom ik in op het cross- over mediaproject, en werk dit uit zodat de verhalen op een interactieve manier gepresenteerd kan worden.

Evenement WORM

Hoorspel

De kapper in dit verhaal is Meneer George. Hij is een kapper die nooit zijn psychologieopleiding durfde te starten, maar toch koos om er voor de mensen te zijn. Hij zal zijn gedachtenspinsels zo als een ware “Morgan Freeman” door de verhalen heen vertellen. Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal en elk verhaal heeft zijn eigen boodschap. De verhalen zullen echt vanuit een psychologisch oogpunt worden verteld en als luisteraar zal jij de stille wachtende zijn die stiekem meeluistert.

Het eerste deel, Haar en hem Volume 1, gaat over een jongen die vertelt over zijn opvoeding in een huis waar hij als enige man is. Doordat hij is opgegroeid met twee zussen en een moeder, heeft hij nooit de juiste tools meegekregen om als man in een relatie te staan. Hij wordt verliefd op een “voor hem” perfecte persoon, maar weet niet om te gaan met de signalen die hij krijgt. Hij heeft een drankprobleem die je in het begin van het verhaal niet snel opmerkt. Als functionerende alcoholist vertelt hij over zijn beste liefdeservaring. Hij ervaart deze liefde dankzij zijn steunpilaren en vrienden “Jack Daniels en Remi Martin”.

Hier testte Ivan Winter een nieuwe vorm van verhalen vertellen, namelijk de kracht van het hoorspel. Hier ervaart het publiek het verhaal alleen via audio. Sound design en acteerwerk was de kracht achter deze vorm van performance.

Het is nu te beluisteren op Spotify en Apple Music.

Media Spelers

Artistiek Team

Concept & tekst: Ivan Winter

Schrijf coach: Charlien Adriaenssens

Sound Design: Ivan Winter

Vormgeving & Scenografie: Donn Stone

Audio adviseur: Michael Gomes

DAW: Cubase

Partner: WORM

Subsidie: Rotterdam Kunst en Cultuur